Küçük veya büyük tüm işletmelerin ölçeğinden bağımsız olarak tüm kaynaklı imalat projelerinden benzer beklentileri bulunmaktadır. “Kaliteli son ürünü düşük maliyetlerle mümkün olduğu kadar hızlı ortaya çıkartmak.” Bu ortak beklentiye ulaşılma yolunda ana malzeme tedariği, kaynak makinesi seçimi, kaynak sarf malzemesi tedariği, kaynak kalitesi ve hızı gibi birçok değişken ince elenip sık dokunularak proje boyunca takip edilmektedir. Ancak bu maratonun içerisinde ilk yatırım maliyetleri belki de yüksek kalem olan kaynak makinelerinin periyodik bakımı en büyük proje ve işletmelerde dahi çoğu zaman göz ardı edilir ve ertelenir.
kaynak makinesi ana kartı
Kaynak makinelerinin bakımlarının periyodik olarak değil, sadece kaynakta problem çıkardığı veya çalışmadığı durumlarda yapılması kaynak makinelerinin ömürlerini ciddi oranda düşürmektedir. Periyodik bakımı yapılmayan bir kaynak makinesinin düzgün kaynak performansı göstermeye devam etmesi bakıma ihtiyacı olmadığı anlamına gelmediği gibi kaynak makinesinin çalışmayı durdurması ve periyodik bakım maliyetlerinden kat ve kat daha fazla bir tamir maliyeti getirmesiyle sonuçlanabilmektedir. Bakımı yapılmayan kaynak makineleri sıçrantı, ark kararsızlığı, ani parametre dalgalanmaları gibi kaynak problemleri yaratabilmektedir. Ek olarak makinenin tamamen kullanılamaz hale gelmesi veya kaynakçının can güvenliğinin tehlikeye girmesi gibi olumsuz çıktılar ortaya çıkabilmektedir.
Kaynak makinelerinin bakımı kaynak makinesi imalatçısının kullanım kılavuzlarında belirttiği zaman aralıklarında yani periyodik olarak ve teknik yönergeler doğrultusunda yapılmalıdır.
Ek olarak kaynaklı imalat yapılan standartlar doğrultusunda da belirli bakım ve kalibrasyon ayarlarının yapılması talep edilebilir. Özellikle son yıllarda Avrupa standartları doğrultusunda devreye giren EN 1090 ve EN ISO 3834 standartları doğrultusunda makinelerin periyodik kalibrasyonlarının, bakımlarının yapılması ve dökümante edilerek arşivlenmesi zorunlu hale getirilmiştir.
Bakım periyodları ve dikkate alınması gereken yönergeler kaynak yöntemine, imalatçının kullandığı makine komponentlerine göre değişkenlik gösterse de bir kaynak makinesinin bakımı ne aralıklarla ve hangi hususlar dikkate alınarak yapılmalı genel hatlarıyla belirtelim:
Eğitimli Personel: Bakım işlemleri gerekli eğitimlerden geçmiş yetkili personeller tarafından yapılmalıdır. Kaynak makinelerinin tasarımları ve komponentleri imalatçıya göre değişkenlik gösterir. Olası arızaların yorumlanması, periyodik bakım işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve tüm bu sürecin emniyetli olarak tamamlanması adına ilgili kişinin eğitimli olması temel bir gereksinimdir.
Kaynak Makinelerinin Bakım Talimatının Hazırlanması: Bakım adımlarının yer aldığı, detaylı bir kontrol listesi (checklist) hazırlanmalıdır. Periyodik bakım işlemleri bu yönergelerde belirtilen süre aralıklarında ve teknik şartlarda gerçekleştirilmelidir.